پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
شناساگرهای اسید و باز
نوشته شده در دو شنبه 9 مرداد 1391
بازدید : 14692
نویسنده : میترا مالمیر(دبیر علوم تجربی)

برای شناسایی اسیدها وبازها از معرفهای رنگی یا همان شناساگر استفاده می شود . برای آشنایی با چند شناساگر و چگونگی تعین اسیدوباز توسط انها به ادامه مطلب بروید.  

شناساگرهای اسید وباز

فنل فتالئین :

(به انگلیسی Phenolphthalein)یا فنل فتالین پودری ریزدانهٔ و سفیدرنگ و یک ترکیب شیمیایی (با چهار گونه ملکول مختلف) با فرمول C20H14O4 است. بطور معمول بعنوان شناساگر یا معرفی برای اسید و بازها استفاده شده و  PH آن از ۳ تا 7 است.                                                      Phenolphthalein-low-pH-2D-skeletal.svg
در محیط اسیدی بیرنگ و در محیط بازی قرمز ارغوانی است و از محلول واکنش آهسته آن در مدارس، برای شناساندن معرفها به دانش آموزان استفاده می شود. فنل فتالین در آب نامحلول است و اغلب در آزمایشها، آنرا با الکل رقیق میکنند. این ماده به خودی خود یک اسید ضعیف بوده و در محلول یون ئیدروژنآزاد میکند.

برم تیمول آبی :

یکی از شناساگرهای محیطی است.

رنگ این ماده در محیط اسیدی زرد و در محیط بازی آبی است.

کاغذ لیتموس 

یکی از شناساگرهای محیط می‌باشد و برای شناسایی اسیدها و بازها استفاده می شود.

کاغذ لیتموس به دو رنگ موجود است لیتموس آبی و لیتموس قرمز، از لیتموس آبی برای محیط اسیدی و از لیتموس قرمز برای محیط بازی استفاده می کنند.

متیل نارنجی یا متیل اورنج :

 یکی از شناساگرهای محیطی است.

رنگ این ماده در محیط اسیدی قرمز و در محیط بازی زرد است.

ph چند ماده معروف : 

پی اچ چند ماده معروف
ماده pH
اسید کلریدریک، ۱۰M
-۱٫۰
اسید باتری
۰٫۵
اسید معده
۱٫۵ – ۲٫۰
آبلیمو
۲٫۴
نوشابه
۲٫۵
سرکه
۲٫۹
پرتقال یا آبمیوه سیب
۳٫۵
رب گوجه فرنگی
۴٫۰
آبجو
۴٫۵
باران
<۵٫۰
قهوه
۵٫۰
چای
۵٫۵
ادرار
۶٫۰
شیر
۶٫۵
آب خالص
۷٫۰
آب دهان فرد سالم
۶.۵ – ۷٫۴
خون
۷٫۳۴ – ۷٫۴۵
آب دریا
۷٫۷ –۸٫۳
صابون
۹٫۰ – ۱۰٫۰
آمونیاک
۱۱٫۵
ماده سفید کننده
۱۲٫۵
سود سوزآور
۱۳٫
pH یک کمیت لگاریتمی است که میزان اسیدی یا بازی بودن مواد را مشخص می‌کند. بیشتر آبزیانفقط در پی‌اچ بین ۵ تا ۹ زنده می مانند.

نگاه اجمالی

بهترین شناساگرهای اسید - باز ، اسیدهای آلی ضعیف می‌باشند. شکل اسیدی شناساگر رنگ مشخصی دارد و در صورت از دست دادن پروتون ، به ترکیب بازی که دارای رنگ دیگری می‌باشد، تبدیل می‌شود. یعنی تغییر رنگ اغلب شناساگرهااز محلول بستگی به تغییر شکل آنها دارد. با استفاده از شناساگرها می‌توان PH یک محلول را تعین کرد شناساگرهای مختلفی برای تعیین PH شناخته شده‌اند که هر یک در محدوده خاصی از PH تغییر رنگ می‌دهند. 

چگونگی تغییر رنگ یک شناساگر

شناساگرها ، اسیدها یا بازهای ضعیفی هستند و چون اکثر آنها شدیدا رنگی هستند، در هر اندازه گیری PH چند قطره از محلول رقیق شناساگر کافی می‌باشد. شناساگرهای اسید - باز را معمولا به صورت HIn نشان می‌دهند.




 

 

 

منبع:http://amin-scientce3.mihanblog.com

آنچه مردم را دانشمند مي کند ،مطالبي نيست که مي خوانند بلکه چيزهايي است که ياد مي گيرند. جرج برنارد شاو

:: موضوعات مرتبط: ماده وتغییرات آن , کاربرد وسایل آزمایشگاهی , ,
:: برچسب‌ها: شناساگرهای اسید و باز , کاغذ لیتموس , برم تیمول آبی ,



نکات ایمنی در آزمایشگاه
نوشته شده در جمعه 19 اسفند 1390
بازدید : 998
نویسنده : میترا مالمیر(دبیر علوم تجربی)

1- قبل از ورود به آزمايشگاه طرز انجام آزمايش و پيش بيني‌هاي ايمني مربوط آن را به دقت بخوانند و در صورت لزوم نكات مهم آن را يادداشت كرده تا از اتلاف وقت در آزمايشگاه جلوگيري شده و سلامتي خود و ديگران را در معرض خطر قرار ندهند.


2- شرح آزمايش و روش كار را آگاهانه رعايت و به هشدارها ي گفته شده در آن توجه كنيد .

3 - به هنگام انجام هر آزمايشي، حتماً بايد از عينك ايمني، روپوش سفيد آزمايشگاهي، دستكش و..           استفاده نمايند.
4- هيچ گاه مواد شيميايي رانبايد با دست از ظرف محتواي آنها برداشت.

 

5- پيش از استفاده از هر ماده شيميايي، بايد برچسب آن را به دقت مورد توجه قرار داد.

6- مقدار هر ماده را بايد متاسب و به اندازه ي لازم برداشت.

 

7- به هنگام استفاده از ماده شيميايي به مقدار لازم برداريد و مقدار اضافي را به ظرف بر نگردانيد.

8- به هنگام استفاده از مواد شيميايي به علائم هشدار دهنده روي ظرف دقت نماييد.

9-  با خواص مواد شيميايي و واكنش‌هايي كه در طي آزمايش انجام مي‌دهند آشنايي كافي داشته باشند.
 

10- -براي بو كردن هر ماده شيميايي با تكان دادن دست بخار ماده را به سوي بيني برانيم .

11- از چشيدن مواد شيميايي جداً خودداري كرده و اين مطلب را به ديگران نيز گوشزد كنند.
 

12- در صورت ريخته شدن سولفوريك اسيد غليظ و يا هر ماده ي شيميايي ديگر روي دست يا لباس، بايد بي درنگ محل ريختن آن را با اب زياد شست وشو داد.

 

13- در صورت بوكردن گاز كلر بايد بي رنگ ظرف كوچكي از محلول رقيق آمونياك را نزديك بيني گرفت و ان را بو كرد.

14- هنگام روشن كردن چراغ گاز ابتدا بايد چوب كبريت را روشن كرد و در كناره ي لوله ي چراغ نگاهداشت و سپس شير گاز را باز كرد.

15-  هنگام خاموش كردن چراغ گاز ابتدا بايد شير گاز روي ميز و سپس شيرفلكه ي اصلي گاز را يست.

 

16- در مورد آزمايشهاي خطرناك كه احتمال وقوع انفجار وجود دارد، حتماً بايد از عينك پلاستيكي ويژه ي آزمايشگاه استفاده كرد.

17 - در مواقعي كه حتي احتمال كمي وجود دارد كه آزمايش باعث آتش سوزي يا انفجار شود، آزمايش را در محلي انجام دهند كه سريعاً بتوان آتش را مهار كرده و يا انفجار را كنترل نمود.

18- در صورت احساس بوي سوختني در فضاي آزمايشگاه، نخست بايد از روشن كردن كبريت، فندك و يا دست زدن به كليد برق پرهيز كرد و سپس همه ي شيرهاي گاز را كنترل و از بسته بودن آنها اطمينان حاصل كرد. اگر احيانا" يكي از شيرهاي گاز باز بود، بايد ان را بست و در و پنجره ها را باز كرد و مدتي صبر نمود تا گازي كه نشت كرده است، خارج شود.

 

19- در صورت اتش گرفتن چراغ گاز آزمايشگاه بايد فوراً شير گاز را بست.

20--آ تش را فورا ً با حوله خاموش كنيد .

21- هنگام وقوع آتش سوزي در آزمايشگاه، نخست بايد درو پنجره ها را بست و با حفظ خونسردي از كپسول آتش نشاني براي خاموش كردن آتش استفاده نمود.

 
22 - هنگام گرم كردن مايع در لوله ي آزمايش، دهانه ي آن را نبايد به طرف صورت خود و يا اطرافيان گرفت.
23- پس از استفاده از هر وسيله بايد فوراً آن را به حالت اول برگرداند.

24-  پس از پايان يافتن آزمايش ميز كار را تميز كنيد.

 
25- قبل از ترك آزمايشگاه، از بسته بودن شير گاز و آب و كليدهاي برق مطمئن شويد.
26- منظم و مرتب بودن در هر شرايطي بسيار مهم است. بعد از اتمام آزمايش وسايل را جمع آوري كرده و با تميز كردن مكان و لوازم آزمايش، دست‌هاي خود را با آب و صابون بشوييد
27- -  موادي را كه بايستي دور بريزيد، ابتدا در جاي امن ذخيره كرده و سپس طبق دستورهاي داده شده آنها را دور بريزيد.
28-  در نقاطي كه لازم است اخطارهاي لازم را نصب كنيد و در مواقع غيرضروري نيز آنها را برداريد.
29- هرگز در روزهاي تعطيل و غيررسمي و به تنهايي در آزمايشگاه كار نكنيد

منبع:پایگاه علم ودانش

 

آنچه مردم را دانشمند مي کند ،مطالبي نيست که مي خوانند بلکه چيزهايي است که ياد مي گيرند. جرج برنارد شاو

:: موضوعات مرتبط: کاربرد وسایل آزمایشگاهی , ,
:: برچسب‌ها: نکات ایمنی در آزمایشگاه ,



کاربرد وسایل آزمایشگاهی
نوشته شده در یک شنبه 11 دی 1390
بازدید : 6597
نویسنده : میترا مالمیر(دبیر علوم تجربی)

 

1- لوله آزمایش : برای مشاهده واکنش ها و تشکیل رسوب و حرارت دادن مایعات و محلول ها .

2- بشر : ظرفی است استوانه ای شکل برای حرارت دادن و تبخیر و صاف کردن مواد – در یک طرف لبه آن فرو رفتگی وجود داردکه از آن جهت انتقال مایعات به ظرف دیگر به کار می رود . از نوع مدرج آن برای برداشتن حجم معین یا تعیین حجم مایعات و محلول ها استفاده می شود .

3- شیشه ساعت : برای تبخیر سریع مایعات و مقایسه سرعت تبخیر مایعات مختلف .

4- بالون تقطیر : در گردن آن یک لوله توخالی و باریک وجود دارد که محل خروج مواد گازی است – از بالون تقطیر می توان در تهیه آب مقطر و تهیه اتیلن ( آبگیری از الکل ) استفاده کرد .

5 - کپسول چینی : برای گرفتن آب تبلور مواد – ذوب کردن موادی شبیه موم و پارافین و فلزها .

6- هاون چینی : برای ساییدن و نرم کردن و خردکردن اجسام جامد .

7- قیف ساده شیشه ای : برای انتقال محلولها ومایعات از ظرفی به ظرف دیگر مثلا برای پر کردن بورت – ریختن محلول داخل بالون ﮊوﮊه و برای صاف کردن رسوبات یا جدا کردن مایع از جامد به کمک کاغذ صافی استفاده می شود .

8- بطری قطره چکان : بطری دارای درپوش لبه داری است که لبه درپوش مانند قطره چکان عمل می کند و همچنین می توان از این بطری برای برداشتن مایعات به کمک قطره چکان استفاده کرد .

9- درپوش لاستیکی : درپوشی است برای لوله آزمایش و استوانه مدرج جهت جلوگیری از پاشیدن مواد به اطراف .

10- گیره حلقوی قیف : برای نگه داشتن قیف آزمایشگاه .

آنچه مردم را دانشمند مي کند ،مطالبي نيست که مي خوانند بلکه چيزهايي است که ياد مي گيرند. جرج برنارد شاو

:: موضوعات مرتبط: کاربرد وسایل آزمایشگاهی , ,



صفحه قبل 1 صفحه بعد